Yli 10 800 arvostelua
Uusia arvosteluita tuon tuosta.
Kaikki parhaat.
Blu-ray

Taisteluplaneetta Galactica

Battlestar Galactica 

Elokuva:
Kuva & Ääni:
Ekstrat:

Tekniset tiedot

Formaatti: Blu-ray
 
Vuosi: 1978Kesto: 124 minuuttia
Julkaisija: UniversalKuva:
4k HDR 1.85
Ääniraita: DTS-HD MA 2.1
 
Ikäraja:
(12)
Kielletty alle 12-vuotiailta. Ohjelman saa luovuttaa vain 12 vuotta täyttäneelle.
  EAN: 7333018027398

© Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat julkaisijalle (Universal) ellei toisin mainita.

Elokuva

Täh­ti­kiil­toi­set cy­lo­nit aja­vat ih­mis­kun­nan vii­mei­set rip­peet kar­ku­mat­kal­le lä­pi ava­ruu­den.

Täh­ti­kiil­toi­set cy­lo­nit aja­vat ih­mis­kun­nan vii­mei­set rip­peet kar­ku­mat­kal­le lä­pi ava­ruu­den. Vuo­den 1978 elo­ku­va pai­sut­te­lee tässä täh­ti­lo­run­sa suo­ras­taan raa­ma­tul­li­siin sfää­rei­hin. Bo­nan­zas­ta tut­tu Lor­ne Gree­ne luot­saa seu­raa­jiaan Moo­sek­sen lail­la kun ar­kin vir­kaa hoi­taa vii­mei­nen sel­viy­ty­nyt tais­te­lu­lai­va Ga­lac­ti­ca. Ko­ko­nai­suus on ris­tey­tys kym­mentä käs­kyä, Nooaa ja Star Trek Deep Spa­ce Ni­nea il­man, että ta­ri­nan imu nou­si­si le­gen­daa­ri­siin mit­toi­hin.
Ga­lac­ti­can vah­vuus ovat pait­si sel­viy­ty­mis­tais­te­lu myös val­lan suh­mu­roin­ti ja hui­ja­rei­den sekä so­lut­tau­tu­jien jat­ku­va uh­ka. Nämä ele­men­tit ovat läsnä jo tässä, mut­ta vaah­to­kark­ki­mai­nen kuo­si tun­tuu nyt na­ker­ta­van par­haan syömä­ham­paan epi­so­dil­ta.
Pu­he­lias ja enemmän kuin vähän camp-hen­ki­nen ee­pos ot­taa esi­ku­vik­seen pait­si raa­ma­tun mit­ta­kaa­van myös oman ai­kan­sa Star Tre­kit ja täh­tien so­dat. Ta­ri­nan kes­kiöön ase­tel­laan ih­mis­kun­nan sel­viy­ty­mis­tais­te­lu ja ro­bot­tien muo­toon puet­tu uh­ka, mut­ta kaik­ki pa­haen­tei­syys huk­kuu jo­hon­kin peh­moi­sen kuo­sin al­le. Pa­hat cy­lo­nit kyllä kiiltävät pa­haen­tei­ses­ti pääl­le pus­kies­saan, Ja­ne Sey­mour on pä­tevä nei­to hädäs­sa ja tui­mis­te­le­va Lor­ne Gree­ne kym­me­net käs­kyt päästään suol­ta­va joh­ta­ja. Mut­ta sa­maan ai­kaan kai­ken kes­kiössä on nyt kah­vi­ku­pil­ta kuu­los­ta­va san­ka­ri Star­buck, ava­ruu­des­sa len­netään len­to­ko­ne­fy­sii­kan säännöin, ko­ne­huo­neet näyttävät har­ras­te­li­ja­mai­ses­ti be­to­ni­sil­ta pan­nu­huo­neil­ta, fle­dat ovat vin­ta­ge-ka­li­for­niaa ja proo­sa tu­lee sa­kea­na. Ko­ko­nai­suus on haus­ka, mut­ta ei eri­tyi­sen ten­hoa­va.
Ta­ri­na jat­kui ly­hyek­si jää­neenä TV-sar­ja­na, jon­ka pi­loo­til­ta tämä­kin elo­ku­va mais­tuu. Tästä on sit­tem­min teh­ty kak­si uu­del­leenkäyn­nis­ty­sy­ri­tystä 1980- ja 2000-lu­vuil­la.

Kuva

Parhaimmillaan hätkähdyttävän hyvä kuva tuo studio-olosuhteissa kuvatut hahmot välittömän elävästi kotiteatteriin. 4K-kuva luotaa kohteensa ihohuokosiin asti saaden nämä näyttämän vauvaöljytyiltä sankareilta. Pienoismallien avulla kuvatut osiot jäävät sitä vastoin pääosin huomattavan pehmeiksi hahmotelmiksi. Elokuva kuvattiin väitetysti alunperin 1.33:1-kuvasuhteella, mikä lienee omiaan pehmentämään jälkeä tässä 1.85:1-puitteisiin sovitettuna. Kokonaisuus on silti upea kunhan hetkittäiset puutteet on valmis sulattamaan.

Ääni

Selkeän ymmärrettävä, mutta ikänsä tunnustava ääniraita on kapea kaikilla mittareilla mitattuna, mutta dialogiltaan asiallisen soljuva. Myöskään tehosteet eivät nyt aivan särähdä korvaan, mutta tuovat kyllä paikoin mieleen 60-luvun lehtipuhaltimen. Levyn ääniraita on itse asiassa peruja lyhytikäiseksi jääneestä "Sensurround"-intoilusta, jossa ehostetun LFE-pään avulla oli tarkoitus suorastaan tärisyttää katsojaa. Ilman formaatin erityiskaiuttimia etu taitaa jäädä kotiteatterissa vähäiseksi. Lehtipuhallin silti toimii säröittä.

Ekstrat

Ekstraton. (IJ)
11/07/2023

Traileri

Etsitkö tärppejä?

Jos pidät tästä elokuvasta saatat myös olla kiinnostunut näistä. Lisää samojen tekijöiden elokuvia löydät klikkaamalla tekijän nimeä edellä.
© Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu.
Toteutus:MetaVisual CMSSuunnittelu:MetaVisual OyMobiiliversioNormaaliversioKirjaudu sisään© 2000 - 2024 Heinäpään Viestintä Oy, MetaVisual Oy