Abu Ghraibin vankilan tapahtumia ruotiva dokumentti valottaa tapahtumia paikalla olleiden sotilaiden, vankilanjohtajan ja tapauksen tutkijan haastattelujen kautta.
Abu Ghraibin vankilan tapahtumia ruotiva dokumentti valottaa tapahtumia paikalla olleiden sotilaiden, vankilanjohtajan ja tapauksen tutkijan haastattelujen kautta. Runsaasti autenttisia valokuvia ja videoita hyödyntävä dokumentti kertoo ihmisarvoa alentavista rituaaleista häiritsevän välittömästi, mutta ei pääse lopulliseen selvyyten niiden taustoista.
Haastateltujen sotilaiden silmiin katsoessa on vaikea sanoa miksi kukin heistä alunperin otti osaa toimiin — oliko takana ylempää tullut käsky vai kieroutuneen toverin mielihalujen tyydyttäminen? Todennäköistä lienee, että ilmapiiri oli jos ei suoranaisesti tekoja kannustava, niin ainakin välinpitämättömän otollinen niille. On myös vaikea välttyä häiritsevältä tunteelta, että osa sotilaista nautti teoistaan, sen verran hymyssä suin ja peukut pystyssä he vanhoilla videoilla esiintyvät, ja myös haastattelussa kiemurtelevat. Silti hurjin totuus taitaa olla, kuten yksi haastatelluista asian esittää, ettei itse kidutuksista ole kuvia. Kuvissa näytetään vain "pehmitystä", kun taas varsinainen kidutus tapahtui kuvien ulkopuolella.
Dokumentin positiivinen sanoma on kuitenkin se, että tekemällä tehty sota terrorismia vastaan ei enää ole kaikkivoipa ja soraäänet hiljentävä mahtiargumentti.
Autenttisia videoita ja valokuvia, sekä haastattelupätkiä ja tyyliteltyjä dramatisointeja hyödyntävä kuva edustaa materiaalin rajoissa sangen hyvää videotasoa. Danny Elfmanin musiikilla tahditettu ääniraita toistaa puheen moitteitta ja tehostaa dokumentin ahdistavaa tunnelmaa paremminkin kuin olisi tarve.
Runsaissa ekstroissa hyvä ohjaajan kommenttiraita, mielenkiintoinen sarja poisleikattuja haastatteluita (26 min.), sarja pidennettyjä haastatteluita (112 min.), traileri ja erinomaiset koosteet ohjaajan kyselytunnilta (11 min.), lehdistötilaisuudesta (32 min.) ja Berliner Zeitungin järjestämästä paneelikeskustelusta (45 min.). Näistä etenkin paneelikeskustelu osoittautuu myönteiseksi yllätykseksi tarjoten tiiviin analyyttisen kolmevarttisen aiheen tiimoilta. Ekstroja ei ole tekstitetty suomeksi. (IJ)