Yli 10 800 arvostelua
Uusia arvosteluita tuon tuosta.
Kaikki parhaat.
DVD

Verta käsissämme

Elokuva:
Kuva & Ääni:
Ekstrat:

Tekniset tiedot

Formaatti: DVD
 
Vuosi: 1958Kesto: 74 minuuttia
Julkaisija: FinnkinoKuva:
1.33
Ääniraita: Dolby Digital Mono
 
Ikäraja:
(15)
Kielletty alle 16-vuotiailta. Ennen vuoden 2012 ikäraja­merkintä­uudistusta tämän julkaisun ikäraja oli 15 vuotta.
VET: A-8258EAN: 6415018628957

© Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat julkaisijalle (Finnkino) ellei toisin mainita.

Elokuva

Mi­ka Wal­ta­rin pie­nois­ro­maa­ni Ei kos­kaan huo­mispäivää jul­kais­tiin oma­na kir­ja­naan 1944 ja tun­ne­tum­min osa­na ko­koel­maa Koi­ran­hei­si­puu 1961, vaik­ka se kir­joi­tet­tiin jo vuo­sia en­nen tois­ta maail­man­so­taa.

Mi­ka Wal­ta­rin pie­nois­ro­maa­ni Ei kos­kaan huo­mispäivää jul­kais­tiin oma­na kir­ja­naan 1944 ja tun­ne­tum­min osa­na ko­koel­maa Koi­ran­hei­si­puu 1961, vaik­ka se kir­joi­tet­tiin jo vuo­sia en­nen tois­ta maail­man­so­taa. Eittämättä kir­jai­li­jan­sa par­haim­piin kuu­lu­va ta­ri­na fil­ma­ti­soi­tiin ma­kaa­be­ril­la film noir –­ni­mellä Ver­ta kä­sissäm­me, vaik­ka al­ku­peräi­nen ni­mi oli avain ko­ko ta­ri­naan. Sentään dia­lo­gis­sa se kuul­laan, kun Tar­mo Man­nin esittämä kir­jai­li­ja voih­kii, kuin­ka pal­jon hel­pom­paa oli­si elää, jos tu­le­vai­suut­ta ei oli­si. Toi­sin sa­noen ih­mi­set voi­si­vat toi­mia lap­sen ta­voin, miet­timättä seu­rauk­sia.
No­vel­lis­sa maail­man­so­ta oli vas­ta ais­tit­ta­vis­sa, mut­ta elo­ku­va al­kaa jat­ko­so­dan tii­mel­lyk­sissä, kun kap­tee­ni Vic­tor Aal­to­na (Jus­si Jurk­ka su­si­koi­ra­mai­sim­mil­laan) jää kym­me­nek­si vuo­dek­si so­ta­van­keu­teen. Ryssän hel­vet­ti muut­tuu suo­ma­lai­sen tai­vaak­si, kun ma­ju­ris­ta teol­li­suus­mag­naa­tik­si (Tau­no Pa­lo) nous­sut so­ta­to­ve­ri palk­kaa kap­tee­nin teh­taal­leen Hel­sin­gin Sal­mi­saa­reen. Sei­ree­ni, pat­ruu­nan nuo­ri vai­mo (E­li­na Poh­janpää) aloit­taa lau­lun­sa, ja pää­hen­kilö jou­tuu pun­nit­se­maan, on­ko us­kol­li­nen ystäväl­leen vai omil­le tun­teil­leen.
Ver­ta kä­sissäm­me nou­see hyväk­si dos­to­jevs­kiläi­sen syyl­li­syy­den ku­vaa­jak­si eikä miel­leyh­tymä Aa­ta­mis­ta ja Ee­vas­ta ka­do­te­tun pa­ra­tii­sin por­til­la jää kau­kai­sek­si.
Si­vuo­sis­sa riittää hu­vi­tus­ta. Pent­ti Sii­mek­sen rap­peu­tu­nut ylä­kuo­kan poi­ka oli tällöin mie­hel­le kli­see, mut­ta Tar­mo Man­nin kir­jai­li­ja ja en­nen kaik­kea Mik­ko Nis­ka­sen kik­ku­rapää maa­la­ri an­ta­vat hyvää taus­ta­tu­kea.
E­lo­ku­va on osa suo­met­tu­mi­sen his­to­riaa. Kä­si­kir­joit­ta­ja Vo­lod­ja Se­mit­jov muut­ti taus­tan sisäl­lis­so­das­ta ja Au­nus­ten ret­kistä Jat­ko­so­taan. Näin us­kal­let­tiin tehdä, sillä elo­ku­vas­sa pai­no­te­tut kon­junk­tuu­rit, eivät to­sin ta­lou­del­li­set vaan idän­po­liit­ti­set suh­dan­teet, oli­vat Hrusts­he­vin an­sios­ta suo­tui­sat. Sil­ti ko­ti­mai­nen sen­suu­ri kiel­si elo­ku­van. Vi­ral­li­nen syy oli se, että po­lii­si am­pui al­ku­peräi­sessä ver­sios­sa van­ki­kar­ku­ria selkään.

Kuva, ääni & ekstrat

Keskitason kuva ja ääni miellyttävät, vaikka epätasaisuutta on koettavissa. Ei ekstroja. Elokuva on aiemmin julkaistu yhteislaitoksena toisen William Markuksen ohjauksen Lumisten metsien tytön kanssa. (PS)
21/02/2011

Etsitkö tärppejä?

Jos pidät tästä elokuvasta saatat myös olla kiinnostunut näistä. Lisää samojen tekijöiden elokuvia löydät klikkaamalla tekijän nimeä edellä.
© Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu.
Toteutus:MetaVisual CMSSuunnittelu:MetaVisual OyMobiiliversioNormaaliversioKirjaudu sisään© 2000 - 2024 Heinäpään Viestintä Oy, MetaVisual Oy