Onhan tämä aivan ylittämätön timantti.
Onhan tämä aivan ylittämätön timantti. Omista ruumiinnesteistään huolestunut impotentti jenkkikenraali päättää oma-aloitteisesti puhdistaa maansa kommunisteista käynnistämällä ydinsodan Neuvostoliiton kanssa. Ylempi sotilasjohto ei kykene perumaan käynnistettyjä tapahtumia, joten ainoa ratkaisu tuntuu olevan täysimittainen sitoutuminen venäläiseen rulettiin.
Stanley Kubrickin luotsaama, lukemattomia kertoja imitoitu nerokas mustakomedia tarjoilee ajatuksia herättelevän tarinan uskomattomien henkilöhahmojen ja inspiroituneen dialogin kautta. Syystäkin tätä klassikoksi nimitetään.
Peter Sellers tekee ylitöitä kolmessa eri roolissa presidenttinä, englantilaisena yhdysupseerina ja itse tohtori outolempenä. Jokainen rooli on erilainen, ja jokainen on täynnä inspiroitunutta komiikkaa. Elokuvan ekstroissa todetaan hyvin, että Sellers ei juuri muuttanut elokuvan dialogia, mutta suitsi sen intonaation, eleiden ja ajoituksen kautta aivan ilmiömäisiin sfääreihin. Samaan aikaan George C. Scott tekee loistavan suorituksen kenraalina, jota olisi helppo luonnehtia sotahulluksi, mutta kyseessä lienee silti ikänsä sotaan valmistautuneen konin raivokas ponkaisu lähtöluukusta kun sen on joku muu ensin avannut.
Elokuvan esittelemä suunnitelma R, jossa alempiarvoinen sotilaskomentaja voi aloittaa maailmanlopun kun oikea komentoketju oletetaan tuhoutuneeksi, on sekin yhtä nerokkaan typerä keksintö kuin nykypäivänä salasanojen kierto facebook-trivian vastaamilla turvakysymyksillä. Tällainen suunnitelma ilmeisesti kuitenkin on olemassa, toivottavasti paremmilla suojauksilla. Yhdysvaltain ilmavoimat vaati elokuvan alkuun maininnan, ettei tapahtumilla ole tosipohjaa. Tämä maininta toimii tässä vain lisäämään elokuvan selkäpiitä karmivaa uskottavuutta.
Upea kuva on mustissaan pohjaton, valkoisissaan puhtaan loistelias ja kaikessa siinä välissä kauniin harmaasävyinen. Filmirae pysyy mainiosti kontrollissa ja kaikki savusta lähtien piirtyy hallitun jäsentyneesti. Elokuvan alkuperäisten negatiivien katoamisesta johtuen tämä perustuu samaan 35mm filmin pohjalta luotuun 4K-masteriin kuin aiempi HD-versio. Kenties tästä syntyperästä johtuen jälki on pitkälti samalta planeetalta kuin aiempi HD-versio. Jälki on häivähdyksittäin hiuksen hienosti tarkempi kuin aiempi HD-versio , joka myös löytyy tästä boksista. Näin esimerkiksi sotilaiden arvomerkeisssä, neuvottelupöydällä lojuvissa kansioissa ja B52:sen laitteiden labeleissa, joissa voi kuvitella näkevänsä kohokirjoituksen reunat.
Äänipuolella sarkaa hoitaa uusi häviötön DTS-HD Master Audio 5.1 -raita. Kaikki ääniraidan osa-alueet tuntuvat toimivan moitteettomasti sikäli kun näihin muistaa kiinnittää huomiota sohvan pohjalla vatsa kippurassa nauraessaan. Dialogin jokaisessa sanassa voi roikkua ja pommikoneen moottorit pauhaavat tuttuun sävyyn joskin odotetun monomaisesti.
Ilahduttavasti 4K-levyn tuomat ekstrat ovat uusia suhteessa aiempaan bluray-versioon. Ilmeisesti kyse on aiemmalta Criterion Collection -levyltä poimituista lisukkeista, joissa nähdään kooste Kubrickin mietteistä pommista aiheena (6 min.), huikean kiinnostavia triviapitoisia haastatteluita (Kubrick-kirjailija Mick Broderick 19 min., kuvaaja Kelvin Pike ja kuvausuunnittelija Joe Dunton 12 min., Kubrick-arkiston Richard Daniels 14 min., isäänsä kirjailija David Georgea muisteleva Peter George 11 min. ja Hofstra yliopiston Rodney Hill 17 min.), Kubrickin haastattelu (3 min.), pätkä Peter Sellersistä (11 min.) ja George C. Scottista (6 min.) vuosia myöhemmin Today-showssa. Sokerina pohjalla juonnettu kooste näytteitä raakamateriaalista jakelijoille (17 min.), sekä teaseri ja traileri yhteenleikkattuna (3 min.).
Lisäksi boksissa on aiempi HD-versio omine ekstroineen omalla levyllään. Näiden ekstrojen keskeisintä antia edustaa upean kattava ja rehellinen dokumentti elokuvan synnystä (46 min.) sekä mielenkiintoinen haastatteluista koostettu dokumentti kylmästä sodasta (30 min.). Lisäksi mukana on triviaa ja haastattelupätkiä tarjoileva kuva-kuvassa-toiminto, pidennetty Robert McNamaran haastattelu (24 min.), mainostarkoituksiin tehtyjä haastattelupätkiä (7 min.) ja koosteet Peter Sellersistä (18 min.) ja Stanley Kubrickista (14 min.). Harmillisesti elokuvan kuuluisia trailereita tai tv-spotteja ei ole päätynyt mukaan.
Ekstrojen skooppi on huikea, ja vaikka tiedonnälkä tuskin hevillä tämän elokuvan kohdalla loppuu, on anti myös kertakaikkisen herkullinen.(IJ)