”Hellä naisen käsi herätti ja käski painua hiiteen”.
”Hellä naisen käsi herätti ja käski painua hiiteen”. Jukka Sipilän repliikki kuvaa hyvin nuorison idealismia kuumalla vuosikymmenellä.
Neuvostoliiton hajoamisesta on viisitoista vuotta, joten vuoden 1967 nuorisoliikehdintääkin voi arvioida aiempaa avoimemmin. Mikko Niskasen Lapualaismorsian muistuttaa, kuinka viattomia, ja sellaisina tarpeellisia, nämä nuoret vasemmisto-opiskelijat olivat sellaisen Suomen luomisessa, jolle nykyinen hyvinvointiajattelu rakentuu.
Neuvostoliitto ei tämänkään elokuvan katsannossa tietenkään tappanut lapsia ja naisia kuten muut suurvallat. Tämä oli aikansa tabu. Mutta aika moni liepeillä riehunut teki omat johtopäätöksensä ja lähti rakentamaan oikeaa demokratiaa. Heistä ei tullut seuraavan vuosikymmenen taistolaisia. Kun lähtee sutta eli kapitalismia karkuun, tulikin karhu vastaan.
Osaltaan elokuvan luoman kehityskulun ansiosta suomalaisilla puolueilla on lopulta onnistunut konsensuksen hakeminen millä tahansa hallituskoalitiolla. Amerikkalaisesta näkökulmasta Suomessa on vain sikäläisiä demokraatteja muistuttavia suuria puolueita.
Suomi oli 40 vuotta sitten paljon konservatiivisempi, epäoikeudenmukaisempi ja kovempi maa kuin nyt kuvitellaan. Nuoriso toimi herkkyydellä, joka hakeaa vertaistaan poliittisessa historiassa. Mutta Tshekkoslovakian miehitys oli vielä tulossa, ja lopullisen niitin löi seuraavan vuosikymmenen kiilusilmäkommunismi. Tämä loi vastavoiman, ja realismi loi pragmatismia.
Lapualaismorsian toimii elokuvanakin hienosti. Näin on jo pelkästään siksi, että Kalle Holmbergin Lapualaisoopperasta säilyi edes jotain jälkipolville.
Oma lisänsä on ajan kuvissa: Hakaniemen ympyrätaloa rakennetaan, kun työläiset käyvät vappumarssiin takatalvessa. Niskasen itse professorina pitämä ympäristöluento oli aikaansa edellä, ja naisten armeijaanmenostakin keskustellaan.
Kuva tarkkuus on vain välttävä, mutta sillä pärjää. Sävyt ovat turhan tummia. Ääniraita soi raaoin sävyin, mutta laulut menettelevät dialogista poiketen. Ei ekstroja. (PS)