Sadut ovat psykologisten teorioiden parhaita temmellyskenttiä, eikä Kaunotar ja hirviö tee poikkeusta.
Sadut ovat psykologisten teorioiden parhaita temmellyskenttiä, eikä Kaunotar ja hirviö tee poikkeusta. Persoonan hyviä ja huonoja puolia kuvaava kertomus perustuu antiikin myytteihin ja myöhempiin kansantarinoihin, vaikka ranskatar Jeanne-Marie de Beaumontia pidetään sen kirjoittajana. Myös Grimmin veljekset sivusivat aihetta.
Elokuvataiteen suuri runoilija Jean Cocteau teki oman näytellyn versionsa heti toisen maailmansodan jälkeen. Myös Disneyn animaationa se oli suuri tapaus, joka yhdisti Broadwayn musikaalityylin Disney-yhtiölle läheiseen klassiseen melodraamaan, jossa hyödynnettiin goottilaisen tummia sävyjä.
Kaunotar ja hirviö on yhtiön viimeisin suuri klassikko, jos Pixarin tekosia lasketa, vaikka myös Mulan ja Leijonakuningas onnistuivat.
Merkkiteoksesta on julkaistu upea kahden levyn juhlajulkaisu, joka sisältää peräti kolme versiota elokuvasta: alkuperäisen teatteriversion, 6 min. pidemmän Special Edition -version ja work in progress -version, joka syventää elokuvan taustoja. Pidennetty kohtaus sisältää laulun Taas kun oon ihminen.
Kuva ja 5.1-ääni on tallennettu upealla tavalla. Erikoispainokseen on tallennettu suomenkielinen tekstitys. Harvinaisen laadukas dubbaus on tallennettu vain halvempaan yhden levyn laitokseen. Ekstroista löytyy niin paljon koettavaa, ettei kaikkea voi luetella: 60 min. dokumentti, 28 min. making of, musiikkia, peli, Celine Dionin juonto Disney-tarinoihin, kaksi musiikkivideota, kaksi uutta peliä, sing-along ja kommenttiraita SE-versioon. Ekstroihin saa suomitekstit.