Yli 10 700 arvostelua
Uusia arvosteluita tuon tuosta.
Kaikki parhaat.
Blu-ray

Jurassic Park

Jurassic Park - Ultimate Trilogy 

Elokuva:
Kuva & Ääni:
Ekstrat:

Tekniset tiedot

Formaatti: Blu-ray
 
Vuosi: 1993Kesto: 127 minuuttia
Julkaisija: UniversalKuva:
VC-1 1.85*
Ääniraita: DTS-HD MA 7.1
 
Ikäraja:
(11)
Kielletty alle 12-vuotiailta. Ennen vuoden 2012 ikäraja­merkintä­uudistusta tämän julkaisun ikäraja oli 11 vuotta.
VET: 11EAN: 5050582853469

© Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat julkaisijalle (Universal) ellei toisin mainita.

Elokuva

Poi­ka­mai­sen in­ton­sa säi­lyttä­nyt mil­jardöö­ri kek­sii ta­van kloo­na­ta di­no­sau­ruk­sia ja ra­ken­taa näitä var­ten ko­ko­nai­sen hu­vi­puis­to­saa­ren.

Poi­ka­mai­sen in­ton­sa säi­lyttä­nyt mil­jardöö­ri kek­sii ta­van kloo­na­ta di­no­sau­ruk­sia ja ra­ken­taa näitä var­ten ko­ko­nai­sen hu­vi­puis­to­saa­ren. En­nen kaik­kien ai­ko­jen tu­ris­ti­mag­nee­tin avaa­mis­ta yleisöl­le pää­see ryhmä tie­de­mie­hiä ja kak­si las­ten­las­ta elämänsä kier­toa­je­lul­le.
Val­ta­van di­no­sau­rus­buu­min aloit­ta­nut Ju­ras­sic Park on mal­lie­si­merk­ki ajat­te­le­vas­ta efek­ti­sir­kuk­ses­ta — len­nok­kaas­ta silmä­kar­kis­ta, jo­ka hur­maa te­hos­teil­la, mut­ta lop­pu­jen lo­puk­si viih­dyttää hyvällä sa­dul­la. Kir­jai­li­ja Mic­hael Crich­ton kir­joit­ti ta­ri­nan alun­pe­rin sen lap­si­hah­mo­jen kaut­ta, ja vaik­ka hän sit­tem­min (on­nek­si) luo­pui tästä rat­kai­sus­ta, lei­maa tiet­ty viat­to­muus ja lap­se­no­mai­suus hyvällä ta­val­la ko­ko elo­ku­vaa. Fan­tas­ti­nen ta­ri­nan sie­men on saa­nut ympä­ril­leen hie­man Pe­ter Pan -tyy­li­siä tee­mo­ja lap­sia kam­mok­su­van tie­de­mie­hen (Sam Neill) ja tämän wen­dymäi­sen tyttöystävän (Lau­ra Dern) kaut­ta, eivätkä muut­kaan hah­mot il­ki­ku­ri­ses­ta pa­hik­ses­ta (Way­ne Knight) ai­na Ben­ja­min But­to­nin nuo­ruus­vuo­sia selväs­ti­kin elävään mil­jardöö­riin (Ric­hard At­ten­bo­rough) tun­nu ole­van hu­kas­sa hiek­ka­laa­ti­kon lei­keissä. Tämän let­kan oh­jaa­ja­na Ste­ven Spiel­berg on enemmän kuin mies oi­keas­sa pai­kas­sa.
Ju­ras­sic Park ei on­nek­si ole pelkkä te­hos­tei­den­sa sum­ma, mut­ta his­to­rian­kir­joi­hin elo­ku­va pää­see ni­men omaan te­hos­tei­den­sa joh­dos­ta. Elo­ku­vaa läh­det­tiin te­kemään pie­nois­mal­le­ja hyö­dyntävän stop mo­tion -a­ni­maa­tion ja suu­rem­pien me­kat­ro­nis­ten nuk­kien kaut­ta, mut­ta ku­vaus­ten ai­ka­na ILM:n tie­to­ko­ne­te­hos­teet nou­si­vat ohi ta­ka­va­sem­mal­ta. Lop­pu­tu­lok­se­na on että lä­hes kaik­ki otok­set, jois­sa näyt­te­lijät eivät ole lä­hi­kon­tak­tis­sa di­noi­hin on teh­ty tie­to­ko­neel­la.

Kuva, ääni & ekstrat

Elokuva on ehommillaan lähes 20 vuoteen ja vaikka anti ei olekaan tasaisesti aivan huipputasoa, on toisto pääosin havaittavasti erottelevampaa kuin ennen. Erityisen hyvältä näyttävät Stan Winstonin pajan luomat lähikuvien dinosaurukset, joista teräväpiirtokuva tuntuu löytävän uutta tekstuuria. Myös ILM:n loihtimat aikoinaan suorastaan vallankumoukselliset tietokonepohjaiset otokset pitävät yhä kuosinsa nätisti. Kolmannen tehostepajan, Phil Tippetin studion käsialaa oleva raptorien tulo keittiöön jää oikeastaan ainoaksi ikääntyneemmäksi otokseksi, joka näyttää nyt turhan selvästi stop motion -animaatiolta.
Itse HD-kuva on tasokkaan filmimäinen, jäsentynyt ja väritoistoaan myöten luonteva. Kuvan ongelma on paikoin huomattavaksi yltyvä ja liki jatkuvasti läsnä oleva rakeisuus, joka tekee muutamasta otoksesta varsin ruman näköisiä - huomattavimmin tämä koskee muutamaa komentibunkeriin sijoittuvaa kohtausta. Tämä on kokonaisuutta ajatellen kuitenkin pieni murhe, ja rakeisuuden vastapainona on terävä erottelukykyinen kuva. Muilta osin jälki on ilahduttavan vakaata, eikä roskasta tai printtivirheistä ole tietoakaan.
Jurassic Park oli aikoinaan ensimmäinen uutta digitaalista DTS-ääniraitaa hyödyntänyt elokuva, joten on hyvin sopivaa, että elokuva tarjoillaan nyt häviöttömällä DTS-HD Master Audio ääniraidalla. Ääniraita pääsee dinoäänien ohella herkuttelemaan yhdellä parhaista John Williamsin koskaan säveltämistä musiikkiraidoista. Takakaiuttimet ovat ehdottomasti paikallaan tämän katsomisessa, samoin subbari tömistelyn tehostimena, vaikka dinokarjaisut tuntuvatkin sijoittuvan pääosin ylempiin rekistereihin.
Ekstrojen parasta antia edustaa vanha James Earl Jonesin juontama making of dokumentti (50 min.) ja ainoana uutena HD-koosteena kolmiosainen retrospektiivi tekijöiden mietteistä elokuvan tiimoilta (yht. 61 min.). Lisäksi mukana on mainoshenkinen kooste elokuvan tekemisestä (5 min.), tunnelmia kuvauspaikalta (9 min.) ja koosteet esituotantotapaamisista (6 min.), kuvauspaikkojen etsimisestä (2 min.), kuvauspaikalle iskeneestä hurrikaanista (2 min.), kahden kohtauksen esivisualisoinnista (yht. 10 min.), erikoistehosteista (7 min.) ja äänisuunnittelusta (1 min.). Sokerina pohjalla vielä valikoituja storyboardeja HD-muodossa (mm. alkuperäinen loppukohtaus ja yksi poistettu kohtaus), kuvagallerioita, traileri ja kooste Jurassic Park -pelin tekemisestä. Elokuva on julkaistu osana trilogiaboksia, joka sisältää Blu-ray-version lisäksi myös Digital Copy -levyn jokaisesta elokuvasta. (IJ)
27/10/2011

Traileri

Tämä video on ehkä jo poistettu YouTube:sta. Kokeile kuitenkin?

Etsitkö tärppejä?

Jos pidät tästä elokuvasta saatat myös olla kiinnostunut näistä. Lisää samojen tekijöiden elokuvia löydät klikkaamalla tekijän nimeä edellä.
© Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu.
Toteutus:MetaVisual CMSSuunnittelu:MetaVisual OyMobiiliversioNormaaliversioKirjaudu sisään© 2000 - 2024 Heinäpään Viestintä Oy, MetaVisual Oy